Digifinans

Digifinans

Eff. rente 14,9%, 65.000 kr. over 5 år, etablering 950,-, Totalt: 93.730

Søk her

Bør jeg investere i en utleiebolig?

Det er mange som ser på muligheter for å få seg en ekstra inntekt. En av disse mulighetene er en utleiebolig eller bolig nummer to. Dette skyldes blant annet at en bolig ansees som en sikker investering og samtidig er det alltid behov for leieboliger. Det er også muligheter for lån til oppussing (se mer på Lånepenger.no) hvor det er mulig å øke verdien på boligen, for utleie og fremtidig salg.

Denne ekstra boligen kan leies ut og leietakeren, eller rettere sagt husleien du mottar, vil sørge for at renter og avdrag blir betalt på lånet og du vil sitte med et overskudd hver måned som kan spares opp og hensettes til fremtidige forbedringer på din primære bolig eller den nye utleieboligen. Det er relativt enkelt å leie ut en bolig i dag og når du på et tidspunkt ønsker å realisere gevinsten på bolig nummer to, så får du gjerne med deg et solid overskudd.

Er det for godt til å være sant?

Men, kanskje det ikke er helt så enkelt likevel? Eller vi kan si det på denne måten: hadde det vært så enkelt, så er spørsmålet om ikke mange flere hadde gjort det allerede. For det er selvsagt også ulemper med et slikt prosjekt. Et par av dem skal vi se på her. En ulempe er at det ikke er noen garanti for en prisstigning. Markedet er varmt og har vært det de siste mange årene, men på et eller annet tidspunkt vil det stagnere og vi vil se at prisene kanskje vil falle.

Noe annet er at Norges Bank kan sette opp styringsrenten og da vil boligrenten også øke. Spørsmålet er så om det er plass til dette da du ikke kan øke husleien på grunn av økte rentekostnader for deg som eier. Når vi ser på leiemarkedet så er det gjerne et stort gjennomtrekk og du må derfor være forberedt på å bytte leietakere kanskje annethvert år. Dette er med til å øke kostnader som følge av slitasje og det kan hende det blir perioder uten leietakere.

Når det er sagt, så får vi ta med at de fleste som har en utleiebolig også sitter igjen med et pent overskudd og dette skyldes at prisene på boligmarkedet øker år etter år. Ingen vet hvordan markedet vil være om 10-15 år, så du bør uansett sette opp et par ulike scenarioer og lage budsjetter etter dette for å se hvordan det kan ende opp.

Hvordan finansiere en utleiebolig?

Med mindre du er i en slik situasjon at du har et par millioner på bok, så er finansieringen av bolig nummer to alltid en utfordring. Spesielt etter de seneste runder med innstramninger hos bankene, så er det noe vanskeligere å få til i dag. Du har dog fortsatt sikkerhet i fast eiendom og med ekstra sikkerhet i din primære bolig så er det mulig å få til et lån med lav rente. Du kan finne en grei lånekalkulator hos DnB hvor du kan kan beregne kostnader ved primærbolig eller sekundærbolig.

Før lånet blir godkjent må du gjennom en større kredittvurdering hos banken og her vil det blant annet bli krevd at du har minst 15 % i egenkapital. Er det i Oslo du ser etter en bolig nummer to, så må du stille med hele 40 % i egenkapital.

Da kvadratmeterprisen i Oslo samtidig er den høyeste i landet, så må du forvente å betale en høy pris for boligen, kanskje opp mot tre millioner kroner, og dette betyr at du selv må ha kr 1,2 million i egenkapital. Det kan derfor være en utfordring å finne en utleiebolig i Oslo slik markedet er nå om dagen.

Andre krav du må oppfylle er at din samlede gjeld ikke kan overstige fem ganger din brutto årsinntekt. Dette betyr at om du har en årslønn før skatt på kr 600 000, så kan du maksimalt låne 3,6 millioner. Om du har et eksisterende boliglån fra før av på 1,5 millioner, så får du ikke innvilget et lån som er større enn 2,1 millioner. Dette holder neppe i Oslo, men kan være nok til en bolig utenfor hovedstadsområdet. Alternativet er å gå sammen med en eller flere andre om å investere i en utleiebolig.

Slik kan regnestykket se ut

Når du skal begynne med utleie av bolig så er det greit å vite hva det vil bety økonomisk og om det vil lønne seg. Det er en stor investering å kjøpe en bolig til utleie og derfor er det viktig å være sikker. Vi har derfor satt opp et lite budsjett som viser hvordan et regnestykke kan se ut:

Pr. måned

  • Utleiepris: kr. 11 500
  • Felleskostnader: kr.  -2 500
  • Vedlikeholdskostnader: kr.  -1 500
  • Netto leieinntekter: kr.   7 500
  • Skatt på utleie: kr.  -1 880
  • Leieinntekter etter skatt: kr.   5 620
  • Rentekostnader på lån: kr.  -3 400
  • Skattefradrag på renter: kr. 888

Leieinntekter etter skatt og renter: kr. 3 108

Med dette regnestykket har vi tatt utgangspunkt i en bolig til 2,5 millioner og hvor du har finansiert 1,5 millioner med et boliglån. Lånet har en nedbetalingstid på 25 år og en effektiv rente på 2,8 %. Vi har tatt som utgangspunkt at du kan få en leieinntekt på kr 11 500 og fra denne må det så fratrekkes felleskostnader og kostnader til vedlikehold. Leieinntekter etter skatt skal dekke avdrag, men mange lån tilbyr avdragsfrihet i inntil fem år.

Er det lønnsomt?

Det store spørsmålet er så om det er lønnsomt og som det ser ut ovenfor så vil mange mene at risikoen er for stor i forhold til hva du sitter igjen med. Det vil bli kr 37 296 igjen etter det første året og en del av disse må brukes til avdrag på lånet.

Selvsagt er det kanskje mulig å finne et billigere lån, men det er også en risiko for at renten vil gå opp eller at det er nødvendig med større vedlikehold på boligen. Selve gevinsten vil ligge i at boligen vil øke i pris og setter vi inn en lav prisvekst på 3 % i året, så vil boligen kunne selges etter ti år med en gevinst på kr 700 000, og det kan være vanskelig å oppnå med andre investeringer uten å øke risikoen.

Hvorfor kredittkort til reisen?

Kredittkort til reise gir deg mange fordeler som rabatter på flybilletter, reiseforsikring og kjøpsforsikring. Det er noe vilkår som skal oppfylles og det kan være nyttig å vite på forhånd. Sett deg godt inn i betingelsene kredittkortselskapet har for at du skal få den beste opplevelsen når du bruker kredittkortet på reisen. Finn kredittkort som har gode fordeler på ferietur, og hvor du har alle forsikringer og rettigheter inkludert. Det er anbefalt å bruke kredittkortet når du er ute på tur, av ulike årsaker, og du kan dra nytte av flere fordeler samtidig. Hvilke fordeler du får vil være avhengig … Les mer

Kjøpe og installere en ladestasjon til elektrisk bil

De fleste elektriske biler kommer med en egen lader, som i prinsippet er en kabel du kan plugge inn de fleste steder. Hvis du kjører en hybrid, eller ikke kjører så ofte med elektrisk bil, kan du ha behov for en type 1 ladestasjon alene S8je. Har du derimot en elektrisk bil eller kjører mye med hybriden din, har du mest sannsynlig behov for en Type 2 ladestasjon. Uansett type ladestasjon, er det flere måter å finansiere kjøpet på, som f.eks gjennom bankene https://leabank.no/loan, Nordea, Axo Bank og mange andre. Hvor rask lader trenger du? Det er store variasjoner på … Les mer

Hvilke skatteregler gjelder for aksjonærer?

Hvilke skatteregler gjelder for aksjonærer?

Når man er investor i et selskap, eller har kjøpt aksjer som gjør at man kan defineres som en aksjonær vil man også bli omfattet av et regelverk rundt skatt i Norge. Dette kan være nokså forvirrende for mange, så her skal vi forsøke å gjøre det litt enklere å forstå. Husk også at man alltid er ansvarlig for å melde inn riktige tall til myndighetene, og sørge for at man blir beskattet på riktig måte utfra hvilket ståsted man har i selskapene. Investeringer kommer i alle former og størrelser, og alle kan gjøre investeringer i et aksjeselskap ved å … Les mer

Gjør det selv Kredittsjekk

kredittscore

I disse dager lever vi på lånte penger. De fleste av oss hvertfall, men det er noen heldig sjeler der ute som ikke trenger det. Når vi snakker om lånte penger så snakker vi ikke kun om cash kontant i hånden eller kredittkort. Vi snakker også om hus, leilighet, bil, båt, motorsykkel, hytte, bobil, campingvogn etc. Alt dette er garantert noe som vi har måtte ha tatt opp lån på. Total verdi på dette kommer nok på en del millioner kroner. Er vi heldige greier vi kanskje å betale ned 200 tusen+ i året om en husholdning har to inntekter. … Les mer

Hvordan økte ferdigheter innen webdesign og markedsføring kan ta deg inn i affiliatebransjen

gaming på nett

Affiliate marketing mangler en god norsk oversettelse, men enkelt å greit så går det ut på å markedsføre andres produkter mot en liten provisjon for hvert salg. Du har kanskje sett overskrifter, eller lenker, merket med «tilknyttet lenke» eller «sponset innlegg» på mange av nettstedene du besøker? – Dette er affiliate-lenker. Et eksempel: iGaming Et felt som driver mye affiliate-marketing er iGaming, dette er spill og underholdning på nett, og er en nisje som er stadig i utvikling og med gode muligheter for affiliate-program. Si du for eksempel vender deg mot nettcasinobransjen. Denne er i rykende utvikling og ved å … Les mer

Slik får du mest ut av din refinansiering

Slik får du mest ut av din refinansiering

Dersom du sitter med flere lån samtidig vil refinansiering være et godt utgangspunkt for deg. Imidlertid finnes det flere måter du kan rydde opp i økonomien din på, så vi skal se nærmere på noen av de vanligste. Her er det viktig at du finner de metodene som sørger for effektiv opprydding i økonomien din, men samtidig bør du forsøke å holde de nye kostnadene så lave som mulig. I praksis betyr refinansiering at man tar opp et nytt lån for å betale ned eksisterende gjeld, men det finnes noen måter du kan gjøre dette mer effektivt. Vi skal derfor … Les mer

Er oppussing en god investering?

Er oppussing en god investering?

Å pusse opp hjemmet ditt kan være en god investering – hvis det gjøres riktig. Mange huseiere pusser opp hjemmene sine med håp om å øke boligverdien og tjene penger når de selger. Selv om dette ofte er tilfelle, er det ingen garantier. For å maksimere sjansene dine for å lykkes, er det viktig å vite hvilke oppussingsprosjekter som gir best avkastning på investeringen. Så, er oppussing en god investering? Fortsett å lese for å finne ut! Ikke all oppussing er lønnsom Noe av det viktigste du må huske på når du pusser opp hjemmet ditt, er at ikke alle … Les mer

Jobbmarkedet i Norge

Jobbmarkedet i Norge

Norge er et allsidig land med mange forskjellige yrker. Alle disse yrkene er en nødvendighet for at landet skal i det hele tatt kunne få hjulene til å gå rundt. Takket være utenlandsk arbeidskraft greier Norge å få hjulene til å snurre som vanlig. Dette hjulet kunne kanskje har snurret mer effektivt om vi har hatt nok arbeidskraft. Det er i stor grad mangel på arbeidskraft til fysisk arbeid. Norge lever som kjent på oljen som ble funnet i Norskehavet for en tid tilbake. Det eksporteres mengder med olje og gass årlig til utlandet for prosessering. Å få opp oljen … Les mer

Markedsfør deg på nett

Markedsfør deg på nett

Med dagens internett er det mange ulike veier til å spe på inntekten, en kjent metode er Instagram som influenser, eller mer «old school» å skape en blogg for å markedsføre seg, eller sitt produkt denne veien. Det er mange ulike metoder som kan velges for å tjene inn ekstra på nett. Sett opp en side med gode blogg innlegg og selg reklameplass? Produser et produkt direkte? Men, uavhengig av hvordan du vil gå frem så behøver du å tenke på markedsføring og synligheten. Dittnettsted som fokuserer på å hjelpe folk å få opp sine nettsider og å bli mer … Les mer

Slik kan du spare mye på kort tid

Slik kan du spare mye på kort tid

På nyåret starter vi med blanke ark og nye mål for hvordan vi skal forbedre oss. Det er på tide å lage en ny og forbedret versjon av seg selv. Men, trenger du egentlig å gå så drastisk til verks? Kanskje holder det med et godt mål som du klarer å gjennomføre. I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode sparetips slik at du faktisk kan klare å gjennomføre et av de mange målene vi gjerne setter oss for nyåret. Det å spare penger kan være vanskelig, men det trenger ikke å være det. Ikke sett et urealistisk mål … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!