Våre nettsider gir deg all den informasjonen, og smarte tips, du trenger når du skal velge forbrukslån. Vi har samlet alle de beste tilbudene fra utlånerne og vurdert disse med egne omtaler. Du finner også tilsvarende omtaler for de beste finansagentene og selskap som er spesialiserte innen refinansiering.
I prinsippet er det sjelden smart å låne penger. Likevel finnes det en rekke situasjoner i livet der dette er en kurant løsning. Å få lån i vanlige banker kan være både tidkrevende og vanskelig, spesielt om man ikke eier egen bolig eller annen eiendom. Derfor er det et behov for mer fleksible aktører som gir lån uten at man trenger stille med egen bolig som sikkerhet. Bolig er uansett som regel knyttet opp som sikkerhet til et huslån i en eller annen form. Dersom man trenger penger, og vet at man har mulighet til å betale tilbake, blir det som regel både enklere og mer praktisk å ta opp mindre lån (dette bør du ha klart når du søker). Disse er dyrere enn boliglån, fordi bankene tar en større risiko. Derfor blir det ekstra viktig å finne det rette lånet. Det hjelper vi deg med.
Som et ledd i dette holder vi sidene oppdaterte med nyheter innen lånebransjen og om økonomi. Her finner du artikler som handler om det de fleste lurer på i denne sammenhengen. Har du betalingsanmerkninger, kan det godt hende du finner mye relevant stoff hos oss som hjelper deg i å bli kvitt dem. Likeledes finner du stoff som gir deg tips om hvordan du kan unngå slike uheldige situasjoner. Ved å bruke litt tid, vil du sko deg bedre hos oss, når du først skal ut i lånemarkedet.
Hva er et forbrukslån?
Forbrukslån er en fellesbetegnelse for lån du kan bruke til hva du vil. Dersom du låner penger av en bank til å kjøpe bolig, stilles det strenge krav til bruken. Du kan for eksempel normalt ikke benytte deg av pengene til å kjøpe ny bil i stedet. En av årsakene er at banken som regel tar pant i boligen du kjøper, som en sikkerhet for lånet. Dermed kan banken tvinge gjennom et salg, dersom du ikke betaler renter og avdrag, og med det få tilbake pengene sine. For alle forbrukslån i Norge stilles det ingen slike krav til sikkerhet. Bankene tar en større risiko på disse lånene. Grovt sagt kan man si at de som betaler avdragene sine i tide, delfinansierer andres misligholdte lån ved at alle får noe høyere renter.
Hva folk bruker forbrukslån til varierer like mye som det finnes muligheter. For noen dreier det seg om å skaffe penger når de er i ei midlertidig knipe. Andre bruker pengene til å skaffe seg ting de gjerne bil ha med en gang, og når de vet de kan betale tilbake lånet raskt.
Hvordan finner man det beste forbrukslånet?
Vi anbefaler så ofte vi kan at man sammenligner så mange lånetilbud som mulig. Alle banker foretar en kredittvurdering når du søker. Denne vurderingen bestemmer hvilket tilbud om renter du vil få. Rentene er igjen det som avgjør mest hvilke kostnader du får totalt på lånet. Derfor er selv små forskjeller viktige, og noe som kan gi store utslag økonomisk på lengre sikt. Finner du det lånet som gir deg lavest rente, vil du kunne spare betydelige beløp. For å gjøre det, må du rett og slett ta deg tid til å sammenligne flere lån.
Når du gjør dette, vil du også oppdage at de fleste banker krever et etableringsgebyr for arbeidet med å opprette lånet (Santander har null i etableringsgebyr på de minste lånesummene). Her også vil prisene variere, og dermed spille inn på de totale kostnadene dine. Dette gjelder også andre faktorer, som de månedlige gebyrene for innbetaling av avdrag på lånet, gebyrer ved for sen innbetaling og gebyrer for eventuell refinansiering eller økning av lånesummen.
Ved å lese på våre sider, lærer du mye nyttig som vil hjelpe deg når du sammenligner de forskjellige tilbudene. I tillegg kan du vurdere om du vil bruke en finansagent, som Sambla. Disse kan du lese mer om nedenfor.
Finansagenter for forbrukslån
Finansagenter kalles ofte også for låneagenter, finansmeglere og lignende. Dette er selskap som ikke er banker i den forstand at de selv har penger å låne ut. I stedet innhenter de tilbud på dine vegne, når du søker om forbrukslån via dem. Deretter kontakter de de bankene de samarbeider med, og får inn tilbudene. Dette blir det samme som om du skulle søke fra hver enkelt bank på egenhånd (se oversikt her).
Antallet banker finansagentene samarbeider med varierer. Noen har valgt seg et knippe på tre-fire som de vet har gode betingelser, mens andre igjen favner større. Enkelte innhenter så mange som ti til tolv tilbud fra kjente banker (les om Lendo, en av de beste finansagentene). Tilbudene får du tilsendt og presentert slik at du enkelt kan se hva de inneholder. Det blir da langt lettere for deg å sammenligne og se hva som er det beste lånet. Finansagenter er også gode sparringspartnere når du trenger tips og råd. De har ingenting å tjene på å være partiske i forhold til bankene de representerer.
Det beste med finansagenter er det at tjenestene deres er gratis for deg. De har rett og slett ikke lov til å ta seg betalt fra kunden, i henhold til den norske Finansavtaleloven. De driver selvsagt ikke gratis, men tjener i stedet ved å få provisjon fra bankene de samarbeider med. Velger du et av tilbudene som kommer via søknaden din til en finansagent, betaler denne banken en viss sum i provisjon til agenten.
Refinansiering av gjeld med forbrukslån
Tenk deg at du fikk tre forskjellige kredittkort for et par år siden. Disse brukte du noe uvettig, for eksempel på nye casinoer eller noe annet, og sliter i dag med høye regninger å kostnader som gjør hverdagen vanskelig. Løsningen for mange er å ta opp et forbrukslån som dekker hele gjelda fra kredittkortene. Rentene på slike betalingskort kan ofte komme opp i mellom 25% og 30%. På sikt blir det store summer av slikt. I tillegg kommer det gebyrer for hver enkelt, som også bidrar til at det blir dyrt. Med et større lån, kan du innfri hele gjelda, få langt lavere renteutgifter, spare deg for gebyrer og i tillegg få mye bedre oversikt over de månedlige utgiftene.
Det samme gjelder om du har flere smålån, eller til og med kun ett tidligere forbrukslån. Det ene lånet kan ha en rentesats du vil kunne forbedre om du hadde tatt opp tilsvarende lån i dag. Spesielt gjelder dette når styringsrenta fra Norges Bank har bedret seg i mellomtiden, eller du har fått generelt bedre økonomi. Har du høyere lønn i dag enn da du tok opp lånet, vil du sannsynligvis få et bedre rentetilbud nå en den gangen. Dermed vil det ofte lønne seg å refinansiere lånet. Selv om du normalt vil måtte betale et nytt etableringsgebyr, vil de lavere rentene ”spise opp” denne kostnaden ganske raskt. Det kan du enkelt regne ut på egenhånd.
Refinansiering er noe man burde vurdere spesielt dersom man begynner å få betalingsproblemer. Et lån eller en kreditt som går for langt uten at man betaler avdrag, ender fort med en dyr inkassosak, og i verste fall en betalingsanmerkning. Dette bør man gjøre alt man kan for å unngå. Å refinansiere dyr gjeld før det er gått så langt at man får problemer, kan være en meget god løsning.